Přeskočit na obsah

Rekonstrukce vily ve Všenorech

Ing. arch. Filip Havliš

Rekonstrukce vily ve Všenorech

Stav

Projekt

Město

Všenory

Kraj

Středočeský kraj

Projekt

2008 - 2009

Realizace

2011 - 2012

Další autoři

NEW HOW Architekti, Ing.arch. Filip Havliš, Ing.arch. David Zámečník

Investor

Soukromý

Rekonstrukce domu ve Všenorech je specifická díky oblibě klienta v architektuře a stylu 30.let minulého století. Původní dům byl postaven na mírně svažitém pozemku s jihozápadní orientací a výhledům do údolí Berounky. Návrh od počátku vedla snaha navázat a očistit dům od nešetrné přístavby a obkladu fasády. Díky současným nárokům a požadavkům na bydlení jsme nakonec hlavní hmoty domu zvětšili, přistavili vstupní halu a kamennou terasu. Tím se v přízemí získal otevřený obytný prostor, přes terasu propojený se zahradou, pracovna a hostovský pokoj s toaletou. Úpravou podkroví vznikly dva velké dětské pokoje, ložnice rodičů, šatny a koupelna s WC. Původní sklepy se odvlhčily a je zde technické zázemí domu, prádelna a vinotéka. U vnějšího vzhledu i interiéru domu jsme se snažili dodržet charakter doby jeho vzniku, avšak nepoužívat příliš zdobných prvků. Zevně byl kladen největší důraz na výběr a členění oken a vnějších dveří, šambrány kolem oken a barevnost. Základem interiéru byly kvalitní dubové podlahy, renovace terazza, dubové obložení původního schodiště s velkým světlíkem a koupelny v retro stylu. Samozřejmostí byly vždy kvalitně provedené tradiční řemesla. Dojem doplňuje pár originálních kousků sedacího nábytku, stejně jako nové prvky vestavného nebo volného interiérového vybavení v modernistickém stylu a perfektním řemeslným zpracováním. V neposlední řadě tento harmonický celek dotváří zahrada s altánem a přístřešek na auta. Zcela nový rozměr jí dodalo rozmístění uměleckých děl.

Další projekty