Přeskočit na obsah

Rodinný dům v Liticích

Ing. arch. Vojtěch Kaas

Rodinný dům v Liticích

Stav

Projekt

Kraj

Neurčeno

Projekt

2013 - 2015

Realizace

2016 - 2017

Další autoři

Jan Kalivoda
Na přání mladé rodiny jsme navrhli otevřený, prosluněný a vzdušný dům. Svou formou a dispozičním řešením využívá maximum z potenciálu místa, reaguje na morfologii terénu a orientaci ke světovým stranám. I přes nepříznivou orientaci pozemku splňuje přísná kritéria pasivního standardu. Stavba je vzhledem k regulativům v území situována přibližně ve střední části pozemku a člení ho tak přirozeně na dva subprostory. Do ulice otevřené jižní předpolí domu s terasou – pozorovatelnou na ploše ze zatravněného pororoštu a intimnější část zahrady se stinnou dřevěnou terasou na severu. Z hlavního objemu přízemí vystupuje v jihozápadní části hmota "slunečního trychtýře", který přes velkoformátové jižní okno umožňuje proslunit vnitřní dispozici až na sever do hloubi interieru. Převýšený obytný prostor se maximálně otevírá na jih i sever – nechává domem proplynout světlo, vzduch, krajinu a maže tak rozdíl mezi exteriérem a interierem. Nad východní polovinou vyrůstá hmota 2.NP jednoduchého obdélného tvaru se sklonem pultové střechy kopírujícím původní svah na pozemku. Dynamická střešní krajina v kontrastu s lapidárním půdorysem utváří silný výraz a svou členitostí dodává domu lidské měřítko. Přízemí domu je koncipováno jako velkorysý volně plynoucí obytný prostor. Jeho vnímání napomáhá velkoformátové prosklení i nosná konstrukce z dřevěných panelů bez potřeby podpor uvnitř půdorysu. Technické zázemí je komprimované na minimum a situováno při východní straně. Volně plovoucí objekt schodiště s knihovnou a posezením poskytuje další prostorový zážitek. Ze schodišťové haly ve 2.NP se pak vstupuje do dětských pokojů, koupelny a ložnice s vlastní minikoupelnou.