Přeskočit na obsah

Rekonstrukce RD v Brně

Ing. arch. Jan Vojtíšek

Rekonstrukce RD v Brně

Stav

Realizováno

Město

Brno

Kraj

Jihomoravský kraj

Projekt

2014 - 2015

Realizace

2015 - 2016

Další autoři

Jakub Staník
Jan Vojtíšek

Spolupracovníci

Nikola Levá
Tamara Bemerová

Rekonstrukce zahrnuje stavební úpravy a celkovou modernizaci historického domu postaveného ve 30. letech 20. století. Důraz je kladen na nové dispoziční uspořádání splňující požadavky moderní čtyřčlenné rodiny a s možností vícegeneračního uspořádání v budoucnu. Zásadní úpravy spočívají v přemístění ložnice do přístavku domu, který je v klidném zahradním vnitrobloku, a propojení dvou obytných místností v jednu velkorysou. Vzniká tím napříč celým domem velký společenský prostor s kuchyní, jídelním koutem, relaxačním respiriem a obývacím pokojem, propojující zahradní a uliční život. Navíc je tento prostor doplněn o nový kubický objem s hygienickým a technickým zázemím, který navazuje svým materiálovým pojetím na fasádu přístavku. Při pohledu z interiéru do zahrady a naopak je vizuálně patrné kontrastní propojení nových a původní stavebních zásahů. Koncept propojení původního a navrženého podtrhuje i obdobné materiálové pojetí nového střešního vikýře. Celkově návrh vyzdvihuje symbiózu nového a starého v rámci další stopy v historii domu.

Galerie projektu

Finalisté v soutěžní přehlídce Deset

Zobrazit všechny realizace >