Přeskočit na obsah

Obnova Jiráskových sadů v Litoměřicích

Ing. Zdeněk Sendler

Obnova Jiráskových sadů v Litoměřicích

Stav

Realizováno

Rok dokončení realizace

2015

Návrh parku vzešel z architektonické soutěže pořádané na základě grantové výzvy Parky Nadací Proměny Karla Komárka. V návrhu jsme se pokusili ukázat jednu z možností, jak z tohoto prostoru udělat místo provozně udržitelné, moderní, uživatelsky atraktivní, přátelské a pocitově bezpečné při zachování vývojové kontinuity a určitého silného genia loci. Významným vodítkem při návrhu byla charakteristika původního stavu. Provozní souvislosti definovaly hierarchii cestní sítě. Důležitým prostorem v parku je centrální část, která slouží pro pořádání různých akcí. K vybavení parku patří dětské hřiště, polyfunkční sportovní hřiště, „Gymnaziální altán“, vodní prvky. Navržené řešení zeleně je zásadním principem obnovy. Došlo k uvolnění zacpaného prostoru, jeho prosvětlení, nadechnutí, zajištění kontinuity vývoje stromového patra. Regenerace travnatých ploch a jejich dělení navazovalo na detailní řešení stromového patra.

Galerie projektu

Další projekty