Přeskočit na obsah
dům Zilvar

Stav

Realizováno

Město

Lodín

Kraj

Královéhradecký kraj

Projekt

2010 - 2011

Realizace

2012 - 2014

Další autoři

Ing. Vítek Donát
Ing. arch. Petr Hričovec

Spolupracovníci

Ing. Andrea Betinová

Investor

soukromá osoba

Experimentální nízkoenergetická dřevostavba domu Zilvar byla oceněna čestným uznáním Grand Prix Architektů za rok 2014 v kategorii rodinný dům. Dům byl dále oceněn v řadě tuzemských i zahraničních soutěžích (například: 2. místo v mezinárodní soutěži HIŠE SVETA, nominace na Českú cenu za architekturu 2016, finalista Architizer A+Awrds - kategorie Private house XS, Stavba roku 2015 HK kraje - zvláštní cena poroty). Pozemek se nachází v okrajové části malé klidné osady obklopené polem, loukami, lesy a je ideální pro relaxaci a odpočinek. Investor se rozhodl pro výstavbu víkendového domu, který je řešen jako jeden obytný prostor s dvěma galeriemi a v maximální míře komunikuje se zahradou. Svým atypickým tvarem otevírá výhledy na vzrostlý dub s jezírkem a přes terasu do centrální části zahrady. Architektonické řešení:
 Objekt je navržen do stávajícího zastavitelného území malé obce ve východních Čechách. Nachází se na konci uliční řady a od otevřené krajiny jej odděluje jen několik vzrostlých stromů. Vegetace, přirozené jezírko na zahradě i okolní vesnická zástavba vedly k návrhu jednoduchého objektu (prostoru) s variací na šikmé střechy. 
Materiálově dům nevyčnívá, splývá s okolím, neupozorňuje na sebe, poskytuje příjemné prostředí svým obyvatelům a jejich dětem. Obklad z modřínových palubek s postupem času přirozeně stárne. Na fasádě dochází ke hře čtvercových oken, některých otvíravých, některých skrytých za dřevěnými palubkami a poskytujících rozptýlené osvětlení, případně v interiéru prostupujících knihovnou. Dům slouží převážně k odpočinku, četbě a jako útočiště dětí obyvatel.

 Dispoziční řešení:
 V objektu jsou situovány vstupní prostor s napojením na koupelnu a obytný prostor domu, ložnice jsou řešeny odděleně v prostorách zvýšených galerií. Obytný prostor společně s kuchyňským koutem tvoří jeden otevřený celek, který je členěn pouze nábytkem a v jižní části domu zvýšeným pódiem, které slouží jako relaxační zóna s knihovnou a výhledem do zahrady. Součástí tohoto prostoru jsou i schodiště vedoucí na galerie. Z přízemí je přístup na venkovní krytou terasu, palubková podlaha je stejná vně i uvnitř a dochází tak k optickému propojení exteriéru s interiérem. Celý dům je s exteriérem propojen velkými prosklenými plochami – převážně s pevným bezrámovým zasklením, které zároveň zajišťují dostatečné prosvětlení interiéru.



Finalisté v soutěžní přehlídce Deset

Zobrazit všechny realizace >