Přeskočit na obsah

Rondokubistická vila - rekonstrukce a přístavba

Mgr.arch. Gabriela Kaprálová

Rondokubistická vila - rekonstrukce a přístavba

Stav

Realizováno

Město

Praha

Kraj

Hlavní město Praha

Projekt

2014 - 2016

Realizace

2016 - 2018

Další autoři

Ing. Andrea Betinová
Ing. arch. Simona Prylová Strejčková

Spolupracovníci

Ing. Petr Macháček
Ing. arch. Milan Drbálek
Ing. arch. Tomáš Novák

Investor

soukromá osoba

Jak zachovat původní duch rondokubistické vily a vyhovět přitom současným nárokům na bydlení? Jak vyřešit absenci garáže na nevelké parcele? Jak k vile zakomponovat moderní přístavbu, aniž by narušila ráz jedinečné stavby? K vytyčenému cíli nás vedlo několik souběžných kroků. Nejdříve bylo potřeba vilu důsledně očistit od necitlivých zásahů, při kterých byly originální prvky nahrazeny nebo poškozeny. Ty byly do historické vily navráceny a doplněny moderními novotvary, které respektují a interpretují tvarosloví rondokubismu. Hlavní roli ve vzájemném dialogu hrají základní geometrické tvary – trojúhelník, půlkruh, kruh, kužel, jehlan, válec a koule. Současně bylo přehodnoceno funkční využití všech podlaží tak, aby byl provoz logický a dobře sloužil vícegenerační rodině. Srdcem domu se stal otevřený prostor v přízemí, který pojímá obývací část, jídelnu a kuchyň. Společně s halou, zádveřím a toaletou tvoří společenskou část domu, kde se rodina setkává. Z obývacího pokoje je vstup na nový velkorysý balkon orientovaný do jižní zahrady. Na společenskou část navazuje směrem nahoru privátní podlaží majitelů domu s ložnicí a zázemím. Obytné podkroví slouží nejmladším členům rodiny. Polozapuštěný suterén pojímá na jižní straně s východem do zahrady pokoj pro prarodiče a domácí kancelář. Na stávající hmotu vily ze severozápadu plynule navazuje jednopodlažní železobetonová přístavba v podobě zeleného kopce narůstajícího směrem z východu na západ k uličnímu nároží a klesající ze severu směrem do zelené zahrady. Nenápadná přístavba, která maximálně těží z topografie místa, v sobě ukrývá garáž a saunu se zázemím. Svojí hmotou původnímu domu nekonkuruje, ba naopak. Společně s jižním balkonem a proskleným zádveřím z východu jí doplňují do harmonického celku v dialogu starého s novým.

Finalisté v soutěžní přehlídce Deset

Zobrazit všechny realizace >