Přeskočit na obsah
Od pátku 19.07.2024 20:00 do neděle 21.07.2024 08:00 budou nedostupné služby certifikační autority PostSignum. Více informací. >

Komunitní centrum Máj v Českých Budějovicích

Michal Sulo

Komunitní centrum Máj v Českých Budějovicích

Stav

Realizováno

Rok dokončení realizace

2014

Další autoři

Miriam Lišková
Jozef Skokan

Kategorie

Kancelář

SLLA Architects

Pořadí návrhu v soutěži

1

Náklady na realizaci

78 mil. Kč

Hodnocení poroty

Výstavba sídliště Máj byla počátkem devadesátých let zastavena, nerealizovalo se ani již vyprojektované obchodní a kulturní centrum. Namísto něj zde divoce vyrostla jen utilitární hala Penny Marketu. Komunitní centrum Máj tuto absenci mentálního i fyzického středobodu sídliště v plné míře nahradilo. Dům vstupuje do kontextu sídliště výrazovými a konstrukčními prostředky, které na rozdíl od dosavadních regeneračních zásahů navazují na modernistické myšlení. I když autoři použili zcela jiné stavební postupy a materiály, než najdeme na sídlišti, pochopili původní zdroje charakteru okolní zástavby – stejně jako panelové domy před zateplením má i komunitní centrum přiznaně technicistní ráz a pravdivou materialitu. Oproti plným hmotám paneláků však nabízí lehkost, průhledy, vůni květů a mihotání listů. Prosklený kubus domu je ze všech stran (dokonce i shora) zabalen do dalšího polootevřeného pláště ‒ kovové sítě obrostlé popínavými rostlinami. Mezi interiérem a vnějším pláštěm kolem celého domu tak vznikly polootevřené prostory pavlačí a exteriérových schodišť. Pro charakter komunitního centra jsou tyto meziprostory zcela zásadní – vytváří otevřené a transparentní přechodové území mezi domem a jeho okolím. Není zde jasná hranice, společný prostor sídliště volně vplouvá do domu. Dovnitř tak vstupujete postupně, stoupáte a obtáčíte dům, aniž byste ztratili kontakt s venkem. Pavlačové řešení má také výhodu mnoha nezávislých vchodů, takže jednotliví uživatelé se navzájem neruší, zároveň se však všichni můžou potkat. Přece jen však dům nabízí také určité soukromí – severní fasáda, kde jsou hlavní vstupy do Salesiánského střediska a sociální poradny, je krytá neprůhledným tahokovem. Svoboda přijít, svoboda odejít, svoboda kontaktu, otevřenost pro každého.

Finalisté v soutěžní přehlídce Deset

Zobrazit všechny realizace >